matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
Julek:
Oblicz: lim (n −
√
n
2
+ 3n
)
4 lis 19:21
Avc:
n
2
−n
2
−3n
3n
3
n−
√
n
2
+3n
=
√
n
2
−
√
n
2
+3n
=
=−
=−
n+
√
n
2
+3n
n(1+
√
1+3/n
)
1+
√
1+3/n
3
3
3
lim
n→
∞
−
=−
=−
1+
√
1+3/n
1+
√
1+0
2
4 lis 19:37