s
ilak: Sn= 2n
2 − 3n
czy jest to ciąg arytmetyczny?−jak to sprawdzic ?
Czy ciąg jest rosnący?−jak to sprawdzic?
dzieki
4 lis 19:11
Monika ;-): Żeby ciąg był arytmetyczny, musi być stała różnica między wyrazami.
Tzn.
a
3−a
2
a
2−a
1
itd
Teraz obliczny 3 wyrazy tego ciągu. (za n podstawiamy kolejno: 1,2,3)
a
1=2*1
2−3*1=−1
a
2=2*2
2−3*2=2
a
3=2*3
2−3*3=9
Sprawdzamy różnicę czy jest stała:
a
3−a
2=7
a
2−a
1=3
Jak widać mamy dwie różne liczby: 3 i 7, więc nie jest to ciąg arytmetyczny.
Ciąg jest rosnący, bo widać, że poszczególne wyrazy są coraz większe
4 lis 19:37
ilak: dzieki
4 lis 19:46
Godzio:
Tu jest wzór na sumę a nie na wyraz ogólny, najpierw go trzeba obliczyć
Sn − Sn − 1 = an
i dalej:
an − an − 1 = r −− jeśli wyjdzie stała to to będzie ciąg arytmetyczny
4 lis 19:46
Godzio:
Sn = 2n2 − 3n
Sn − 1 = 2(n − 1)2 − 3(n − 1) = 2(n2 − 2n + 1) − 3n + 3 = 2n2 − 4n + 2 − 3n + 3 =
= 2n2 − 7n + 5
Sn − Sn − 1 = 2n2 − 3n − (2n2 − 7n + 5) = 2n2 − 3n − 2n2 + 7n − 5 = 4n − 5
an = 4n − 5
an − 1 = 4(n − 1) − 5 = 4n − 4 − 5 = 4n − 9
an − an − 1 = 4n − 5 − 4n + 9 = 4
Jak widać ciąg jest arytmetyczny o różnicy 4.
4 lis 19:51
Monika ;-): A no tak.... nie zauważyłam
4 lis 19:54