`
arieen: Mam parę zadań z prawdopodobieństwa, proszę o pomoc

1. Ile jest liczb 5−cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach?
2. W rzędzie ustawiamy 5 osób. Ile jest takich ustawień, aby osoby A i B stały obok siebie?
| | P(A') | |
3. Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia A, jeśli |
| = 4 ? |
| | P(A) | |
4. Rzucamy 2 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodob., że co najmniej na jednej kostce
wypadnie szóstka?
5. Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę
1?
6. Ile można utworzyć liczb czterocyfrowych ze zbioru {0,1,2,3,4,5}, w których żadna cyfra się
nie powtarza?
4 lis 19:08
arieen: A, i prosiłabym o rozwiązania, w których nie korzysta się z wariacji, bo nie uczy się ich już
na poziomie podstawowym
4 lis 19:12
Grześ:
1. Można to zrobić na:
9(nie może być zerem) * 9 * 8 * 7 * 6
Ponieważ na pierwszym miejscu od lewej nie może być zero, reszta z reguły mnożenia na ile
sposobów można wpisać cyfrę
4 lis 19:12
Grześ: Z reguły mnożenia pasuje Tobie
4 lis 19:12
arieen: Jasne, pasuje
4 lis 19:18
Another Way:
2.
Zastanów się na ile sposobów osoby A,B w 5−osobowym rzędzie mogą stać obok siebie.
Uwzględnij zamianę miejsc przez osoby A i B oraz ustawienie innych osób.
4 lis 19:23
Grześ: To jedziem dalej, czyli:
2. Wypisze Ci ustawienia tych osób, oznaczając, że x− to jakaś inna osoba niż A, czy B
ABxxx, xABxx, xxABx,xxxAB
Jest więc takich ustawień 4,
Reszta, czyli 3 osoby, mogą się za każdym razem ustawić na: 3*2*1 sposobów, a więc 6
Liczba ustawień to: 4*6=24
4 lis 19:23
Grześ: w 3. Zauważ, że P(A')=1−P(A)
Wylicz P(A)
4 lis 19:24
arieen: W drugim musi wyjść 48... Chciałam właśnie zrobić tak, jak to napisałeś, no ale wynik jest
inny..
4 lis 19:34
Grześ: A już wiem, AB może być jest w odwrotnej kolejności czyli AB może być nie na 4, tylko na 8
sposobów:
8*6=48

Yeah
4 lis 19:36
arieen: A, faktycznie
4 lis 19:45