matematykaszkolna.pl
` arieen: Mam parę zadań z prawdopodobieństwa, proszę o pomoc emotka 1. Ile jest liczb 5−cyfrowych o niepowtarzających się cyfrach? 2. W rzędzie ustawiamy 5 osób. Ile jest takich ustawień, aby osoby A i B stały obok siebie?
  P(A')  
3. Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia A, jeśli

= 4 ?
  P(A)  
4. Rzucamy 2 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodob., że co najmniej na jednej kostce wypadnie szóstka? 5. Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1? 6. Ile można utworzyć liczb czterocyfrowych ze zbioru {0,1,2,3,4,5}, w których żadna cyfra się nie powtarza?
4 lis 19:08
arieen: A, i prosiłabym o rozwiązania, w których nie korzysta się z wariacji, bo nie uczy się ich już na poziomie podstawowym
4 lis 19:12
Grześ: 1. Można to zrobić na: 9(nie może być zerem) * 9 * 8 * 7 * 6 Ponieważ na pierwszym miejscu od lewej nie może być zero, reszta z reguły mnożenia na ile sposobów można wpisać cyfrę emotka
Grześ: Z reguły mnożenia pasuje Tobie emotka
arieen: Jasne, pasuje emotka
4 lis 19:18
Another Way: 2. Zastanów się na ile sposobów osoby A,B w 5−osobowym rzędzie mogą stać obok siebie. Uwzględnij zamianę miejsc przez osoby A i B oraz ustawienie innych osób.
4 lis 19:23
Grześ: To jedziem dalej, czyli: 2. Wypisze Ci ustawienia tych osób, oznaczając, że x− to jakaś inna osoba niż A, czy B ABxxx, xABxx, xxABx,xxxAB Jest więc takich ustawień 4, Reszta, czyli 3 osoby, mogą się za każdym razem ustawić na: 3*2*1 sposobów, a więc 6 Liczba ustawień to: 4*6=24 emotka
4 lis 19:23
Grześ: w 3. Zauważ, że P(A')=1−P(A) Wylicz P(A) emotka
4 lis 19:24
arieen: W drugim musi wyjść 48... Chciałam właśnie zrobić tak, jak to napisałeś, no ale wynik jest inny..
4 lis 19:34
Grześ: A już wiem, AB może być jest w odwrotnej kolejności czyli AB może być nie na 4, tylko na 8 sposobów: 8*6=48emotka Yeah
4 lis 19:36
arieen: A, faktycznie emotka
4 lis 19:45