trapez
olek: Trapez o ramionach długości 6 i 10 jest opisany na kręgu. Odcinek łączy środki ramion trapezu
dzieli trapez na dwie części, których pola pozostają w stosunku 3:5. Oblicz długości podstw
trapezy
4 lis 19:00
Another Way: Do obliczenia tego zadania będziesz potrzebował dwóch wzorów:
Czworokąt można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, jeżeli suma jego przeciwległych boków
jest równa
Dla takiego czworokąta zachodzi zależność:
a + c = b + d
| | a + b | |
długość odcinka łączącego środki ramion − |
| , gdzie a,b − są długościami podstaw |
| | 2 | |
4 lis 19:14
olek: a w jaki sposób mam wykorzystać stosunek pól?
4 lis 19:34
Another Way:
1. Wyznacz długość jednej podstawy w zależności od długości drugiej podstawy.
2. Następnie oblicz pola dwóch trapezów, powstałych poprzez poprowadzenie odcinka łączącego
środki ramion, wykorzystaj też punkt 1.
3. Podstaw do równania
| P1 | | 3 | |
| = |
| , gdzie P1, P2 − pola trapezów z punktu 2. |
| P2 | | 5 | |
Z tego równania obliczysz długość jednej podstawy
4 lis 19:41
olek: dzięki
a=12
c=4
ale nie wiem czy to jest dobrze, czy jest możliwość sprawdzenia?
4 lis 19:54
Another Way:
Jest dobrze.
4 lis 19:58
olek: dzięki życie mi uratowałeś
4 lis 20:05
olek: boki trójkąta ABC są równe a,b,c. Oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka A do
boku a.
a przy tym zadaniu wystarczy użyć wzór na długość odcinka czy coś innego?
4 lis 20:07
Another Way:
Skorzystaj z twierdzenia cosinusów.
4 lis 20:14