cechy podzeilności liczb
skóra: wyjaśni mi ktoś to twierdzenie?
"Cecha podzielności przez 11
"Liczba jest podzielna przez 11, jeśli różnica sumy jej cyfr stojących na miejscach
parzystych i sumy cyfr stojących na miejscach nieparzystych (lub odwrotnie) dzieli się
przez 11.
"
niewiem , może jestem głupi ale ja to rozumiem tak na tym przykładzie:
842 963 ==> (8+4+2)−(9+6+3) = 18−14=4
4 nie jest podzielną przez 11 ,a liczba 842 963 jest

dlaczego

4 lis 18:51
Grześ: na miejscach parzystych, a więc:
(8+2+6)−(4+9+3)=16−16=0
Zero jest podzielne przez 11
4 lis 18:54
skóra: omg , jak ja wziąłem 6 za parzystą

ale...wait
(8+4+2+6) − (9+3) =20−12 =8
4 lis 18:58
Grześ: Nie chodzi tu o wzięcie parzystych liczb, tylko parzyste miejsca w liczbie, czyli dziesiątki
tysiące itd.
Oraz nieparzyste miejsca, czyli jednosci setki, dziesiatki tysiecy itd.
4 lis 19:00
Grześ: Rozumiesz

MIEJSCA W LICZBIE
4 lis 19:00
kropka: musisz wziąś miejsca parzyste liczby czyli tak jak Grześ
4 lis 19:01
skóra: no rozumiem , więc to będzie tak
(1+2+3+5)−(4+6)=1?
4 lis 19:04
skóra: ahaaaaa thanks

czaje............
4 lis 19:06