UDOWODNIANIE GEOMETRYCZNE
Marta: Udowodnij, że każdy z dwóch odcinków, na które dwusieczna kąta wewnętrznego w trójkącie dzieli
przeciwległy bok, jest krótszy od tego z boków trójkąta, z którym ten odcinek ma wspólny
koniec.
4 lis 18:47
Marta: Ponawiam prośbę
4 lis 19:12
Marta: HELP
4 lis 19:32
Basia:

δ=180−y
z tw.sinusów
a*sinα=x*sinγ
ponownie z tw.sinusów
b*sinα=y*sinγ
| | a*sinα | | b*sinα | | (a+b)*sinα | |
x+y = |
| + |
| = |
| |
| | sinγ | | sinγ | | sinγ | |
z warunku trójkąta
x+y<a+b
stąd:
| (a+b)*sinα | |
| <a+b /:(a+b) |
| sinγ | |
w takim razie
c.b.d.o.
5 lis 03:37