Określ dziedzinę i wykonaj działania.
Calineczka: Określ dziedzinę i wykonaj działania.
a) xx+1 − x−1x+3
4 lis 18:35
Kejti:
dziedzina:
x+1≠0 ⋀ x+3≠0
| x*(x+3) | | (x−1)(x+1) | |
| − |
| =... |
| (x+1)(x+3) | | (x+3)(x+1) | |
4 lis 18:43
Grześ: D:
x+1≠0 ⇔ x≠−1
x+3≠0 ⇔ x≠−3
| x | | x−1 | | x(x+3) | | (x−1)(x+1) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| x+1 | | x+3 | | (x+1)(x+3) | | (x+3)(x+1) | |
| x2+3x−x2+1 | | 3x+1 | |
| = |
| |
| (x+1)(x+3) | | (x+1)(x+3) | |
4 lis 18:45
Grześ: Ops,
Kejti , nie bij


Znowu
4 lis 18:45
Kejti: mam tylko jedną prośbę.. jak już masz mi przeszkadzać ;> to chociaż nie rozwiązuj zadania w
całości, bo więcej z tym szkody niż pożytku, dobrze?
4 lis 18:48
Grześ: nie widzialem twojego postu, nie odświeżałem
4 lis 18:52
Kejti: dobrze, dobrze. przecież się o to nie złoszczę ;>
4 lis 18:54
Grześ: Nie skąd, a gdzieżby

Lubisz mnie przecież
4 lis 18:55
Kejti: lubię, lubię.. powiedzmy.. będę bardziej jak gotowców nie będziesz dawał..
4 lis 19:02
Grześ: Dobrze, więc od dziś wyznaje żal, obiecuję poprawę i mocne postanowienie poprawy. Dobrze

Więcej gotowców nie pamiętam...
4 lis 19:04
Calineczka: Dziękuje bardzo. Mam drugi przyklad i chciałabym sama rozwiązać tylko mam pytanie ponieważ w
tym przykładzie jest mnożenie czy tak samo się to oblicza? Bo z tego co pamiętam to mam jakieś
wzory na obliczanie tego i przy różnych znakach są inne działania. Chyba jasno napisalam o co
chodzi.?
4 lis 19:05
Grześ: Chyba niezbyt jasno to sformułowałaś, chodzi tu głównie o to, aby określić dziedzinę i potem
sprowadzać mianowniki do wspólnego, a potem to już samo liczenie
4 lis 19:07
Calineczka: Wiedzialam że to nie jest jasne ale inaczej jakoś nie potrafie tego sformułować. Oki postaram
się rozwiązać najwyżej napiszę tu dzialanie.
4 lis 19:08
Calineczka: b) 3x4x−2 * 2x−19x2
4 lis 19:12
Grześ:
Określ dziedzinę, oraz zauważ, że:
4x−2=2(2x−1)
9x
2=3x*3x

Poskracaj troszeczke
4 lis 19:13
Calineczka: 4x−2≠0
4x≠2 /:4
x≠12
9x2≠0
x≠0
nie wiem czy to tak ma byc?
4 lis 19:15
Grześ: Jest okej

Zauważyłaś, co możesz skrócić, z moich wskazówek
4 lis 19:17
Calineczka: nieee bardzo.
4 lis 19:17
Grześ: Post z 19:13
Podstaw przekształcenia te co ja wyznaczyłem do ułamków
4 lis 19:20
Calineczka: nie rozumiem...
4 lis 19:24
Grześ:
A teraz
4 lis 19:26
Calineczka: teraz rozumiem o co chodzi.
4 lis 19:28
Calineczka: gubie się w tym jakieś bezsensowne to wychodzi.
4 lis 19:30
Grześ: Skracasz przecież na krzyż te wyrażenia
4 lis 19:31
Calineczka: nie wiem czy dobrze poskracalam ale zostalo mi tylko 6x albo 16x
4 lis 19:37
Calineczka: Grześ dziękuje bardzo za pomoc
4 lis 19:48
Grześ: Nie ma sprawy
4 lis 19:50
GUCIO: f(x)=−1/3x+1
5 maj 13:25
5-latek:
5 maj 23:47