Cyfry rzymskie czyli łatwizna?
Zielona Gałązka: Czy moge zapisać liczbę 1997 jako
M IIIM czyli 1000 + (1000 −3)
A jeśli nie, to proszę mi wytłumaczyć dlaczego tak nie mozna?
Dziękuję

Pozdrawiam serdecznie.
4 lis 18:12
Zielona Gałązka: Please
4 lis 19:02
kropka: Bardzo ciekawe pytanie, ale szukając odpowiedzi natknęłam się na zapis liczby 1995
i wygląda na to że taki zapis nie istnieje
czyli 1995 to MCMXCV
4 lis 19:07
Basia:
nie można, a dlaczego to poszukaj na forum; kilka dni temu ktoś dokładnie opisał zasady
tworzenia rzymskiego zapisu
5 lis 04:11
Basia:
dodam tylko, że zapis rzymski, tak jak zapis dziesiętny, jest zapisem pozycyjnym tzn.
osobno zapisuje się tysiące, setki, dziesiątki i jedności
1997 = M CM XC VII
1219 = M CC X IX
1668 = M DC LX VIII
1647 = M DC XL VII
5 lis 04:23