matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziedzina funkcji
Konrad:
Witam. Proszę o pomoc. Wyznacz dziedzinę funkcji:
1
f(x)=
√
x
2
−2x−3
−
√
5−IxI
Z góry dzięki
4 lis 18:01
Grześ:
D: x
2
−2x−3≥0 ⋀ 5−IxI>0 ⇔ IxI<5 ⇔ x∊(−5,5) Δ=4+12=16
√
Δ
=4
2+4
x
1
=
=3
2
2−4
x
2
=
=−1
2
(x+1)(x−3)≥0 ⇔ x∊(−
∞
,−1>U<3,+
∞
) Częśc wspólna: x∊(−
∞
,−1>U<3,+
∞
)∩(−5,5) x∊(−5,−1>U<3,5)
4 lis 18:05
Konrad:
dzieki wielkie
4 lis 18:25