Pomóżcie
Patrycha: | | 1 | | 2 | | 8 | |
Pomóżcie  Udowodnij, że f(x) = 3 |
| * ( |
| )x+1 i g(x) = ( |
| ) do potęgi |
| | 2 | | 7 | | 343 | |
| | 1 | |
|
| x−1 nie mają ze sobą punktów wspólnych?  |
| | 3 | |
4 lis 17:57
Grześ:
| | 1 | | 2 | | 7 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
f(x)=3 |
| *( |
| )x+1= |
| *( |
| )x+1= |
| −1*( |
| )x+1= |
| x |
| | 2 | | 7 | | 2 | | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
| | 8 | | 2 | |
g(x)=( |
| )13x−1= |
| x−3 |
| | 343 | | 7 | |
Widać, że funkcję są względem siebie przesunięte o wektor [3,0]

Wtedy napewno nie maja punktów wspólnych
4 lis 18:11
Patrycha: Dziękuję ślicznie Grzesiu
4 lis 18:12
Grześ: Troszke sie namęczyłem, myślałem, że nie wyjdzie mi, ale na końcu całkiem przyzwoity wynik
wyszedł. Doceniasz ten wysiłek
4 lis 18:13