Nierówność logarytmiczna:
Michał: Nierówność logarytmiczna:
Niestety nie umiem sobie z tym poradzić

log
13x>log
x3 − 2,5
| | 1 | |
W podstawie logarytmu jest |
| |
| | 3 | |
4 lis 17:43
Michał: Już sam do tego doszedłem
4 lis 17:47
Michał: Tutaj jest rozwiązanie jakby ktoś był zainteresowany:
dziedzina x∊(0,1)∪(1,
∞)
t=log
3x t≠0
4t(t−0,5)(t−2)<0
4(x−1)(x−
√3)(x−9)<0
x∊(0,1)∪(
√3,9)
4 lis 17:54
Avc: x>0, x≠1
log
1/3x=−log
3x (wzór na zmianę podstawy logarytmu)
log
3(x)=t
−t>1/t−2.5
| (t−1/2)(t−2) | |
| <0 <=> t(t−1/2)(t−2)<0 |
| t | |
t ∊ (−
∞,0)∪(1/2 , 2)
log
3x<0 v (log
3x>1/2 ⋀ log
3x < 2)
log
3x<log
31 v (log
3x>log
3√3 ⋀ log
3x < log
39)
x<1 v (x>
√3 ⋀ x < 9) i założenia: x>0 ⋀ x≠1
x ∊ (0,1) ∪ (
√3,9)
4 lis 18:06
Avc: Spóźniłem się
4 lis 18:08
Michał: Ale i tak wielkie dzięki za chęci
4 lis 18:27