hiperbole
ania: Mam tylko pytanie: jak mam zbadać monotoniczność funkcji z definicji? wiem, że należy zbadać
znak róznicy wartości, ale co to znaczy?
| | 1 | |
np. f(x) = |
| + 0,2 ? |
| | 5(x − 1) | |
4 lis 17:05
Godzio: Masy dany przedział jakiś czy na całej dziedzinie ?
4 lis 17:10
Godzio:
Masz*
4 lis 17:10
Grześ: Musisz przeprowadzić rozumowanie, ale przy tej funkcji musisz mieć podany przedział w jakim
masz zbadać motoniczność, bo ta funkcja nie jest monotoniczna w całym swoim przedziale, tylko
przedziałami
4 lis 17:10
ania: Hm. W tresci mam: naszkicuj wykres, zbadaj monotoniczność funkcji i podaj, dla jakich
argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
4 lis 17:11
Grześ: To pewnie nie masz za pomoca definicji, tylko z wykresu

Skoro masz szkic zrobić
4 lis 17:12
ania: no a funkcja przyjmuje wartości dodatnie w każdym z przedziałów: ( − nieskończoność, 3) , (3,
nieskończoność)
4 lis 17:13
ania: na lekcji robiliśmy z definicji, tylko, ze jakos tego nie rozumiem.
4 lis 17:13
Grześ: Dobrze że robiliście z definicji, ale nie rozumiesz, że ta funkcja w całej swojej dziedzinie
nie jest monotoniczna

Tylko PRZEDZIAŁAMI, więc określ dokładnie sposób w jaki robiliście na
lekcji
4 lis 17:18
Grześ: Albo określaliście sobie przedziały w których badamy motonicznośc, albo mieliście zadany jakiś
przedział do zbadania
4 lis 17:19
Godzio: Zademonstruje przykład na tej funkcji w danym przedziale
x ∊ (1,
∞)
założenie: x
1 > x
2 ⇒ x
1 − x
2 > 0
(0,2 się skróci to tego już nie piszę )
| | 1 | | 1 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = |
| | 5(x1 − 1) | | 5(x2 − 1) | |
| 5x2 − 5 − (5x1 − 5) | | 5x2 − 5x1 | |
| = |
| = |
| 25(x1 − 1)(x2 − 1) | | 25(x1 − 1)(x2 − 1) | |
| −5(x1 − x2) | |
| −− i po kolei |
| 25(x1 − 1)(x2 − 1) | |
x
1 − x
2 > 0 −− to wiemy z założenia
−5 < 0 −− z tego wynika że licznik jest ujemny
x
1 − 1 i x
2 − 1 > 0 dla każdego x danego przedziału więc mianownik jest dodatni
| liczba ujemna | |
| < 0 ⇒ f(x1) − f(x2) < 0 ⇒ funkcja jest malejąca w tym przedziale |
| dodatnią | |
Analogicznie robisz dla x ∊ (−
∞, 1)
4 lis 17:22
ania: NIE ROZUMIEM GRZESIU WYBACZ.
no to zróbmy dla x∊(−niesko.,1) i x∊(1, nieskon.)
4 lis 17:23
Grześ: dobra, chodzi mi o tylko sposób w jaki rozwiązujecie, bo w sumie to jeśli nie masz danych
przedziałów, to musisz je sobie wyznaczyć, co zrobił
Godzio. Ja chciałem się po prostu
dowiedzieć sposobu, to bym pomógł
4 lis 17:25
ania: Godzio. Idealnie wytłumaczone. Dzięki wielkie, już wiem o co w tym biega
4 lis 17:26
4 lis 17:26