Bardzo proszę o pomoc
Damian18: Proszę o pomoc w zadaniu

będę bardzo wdzięczny za udzielenie mi pomocy

Mam takie zadanie:
Rozwiąż równanie, nierówność
| | π | | 1 | |
1. sin(x+ |
| ) = |
| x∊(0;2π) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
2. tg x > −1 x∊(− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
4 lis 17:00
Damian18: proszę czy mógłby mi ktoś w tym pomóc albo chociaż powiedzieć jak to rozwiązać..:(
4 lis 18:25
Damian18: pomoże ktoś?
4 lis 18:28
Damian18: | | 1 | | π | |
narysowałem sobie sinusa i zaznaczyłem |
| NA OSI Y czyli na X mam chyba |
| |
| | 2 | | 6 | |
4 lis 18:30
Damian18: proszę o pomoc...

4 lis 18:33
Grześ: Juz pomagam, chwilka
4 lis 18:34
Grześ:
| | π | | π | | π | | 5π | |
x+ |
| = |
| ⋁ x+ |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
4 lis 18:38
Zielona Gałązka: 1/2 jest na wartości 30 stopni czyli π/6.
W sinusie masz 2 rozwiązania.
Pierwsze to będzie właśnie π/6
a drugie π− π/6= 5/6 π.
Jednakże te wyniki przyrównaj do:
I. (x+ π/2) = π/6 i tu opuść nawias i wylicz x.
II. (x+ π/2) = 5/6π i tez opuść nawias i wylicz x.
Zadanie 2. Narysuj sobie wykres tangensa, on przechodzi przez punkt ( π/4; 1).
Czyli (45 stopni; 1).
Następnie przeprowadź prostą równoległą do x, która przecina igreka na (−1).
Zobacz jaka częc wykresu tangensa znajduje się nad ta linią. Rzytuj tę część wykresu na oś x. i
wtedy otrzymasz odpowiedni przedział kątów.
4 lis 18:38
Zielona Gałązka: Sorry, pisaliśmy prawie równocześnie
4 lis 18:39
Grześ: Tak, chcesz 2 nierówność Gałązka
4 lis 18:42
Grześ: Robisz ta nierównośc, czy zostawiasz mi
4 lis 18:47