Stereometria
adam: Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach długości a i b tworzący kąt ostry
60(stopni). Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30( stopni).
Oblicz objętość V graniastosłupa.
Mógłby mi ktoś to rozpisać?
4 lis 16:50
adam: ...
4 lis 16:56
adam: up!
4 lis 17:28
adam: Może mi ktoś pomóc ?
4 lis 17:33
Grześ: Może spróbuj ładny rysunek zrobić

Masz ładnie opisane to chociaż próbuj, a napewno ktoś Ci
pomoże.
4 lis 17:35
adam:
4 lis 17:45
adam: no ale nie wiem jak rozpisac dziwnie jakos ...
4 lis 17:46
adam: ...
4 lis 17:56
Grześ:

Mając, a liczymy z sinusów:
h=sin60*a
x=cos60*a
y=b−a
(b−a)
2+(sin60*a)
2=d
2
d=
√b2−2ab+74a2
Teraz liczymy wysokośc H całego graniastosłupa:
H=tg30*d
| | d | | d | | a*b*√b2−2ab+74a2 | |
V=Pp*H=sin60*a*b* |
| =a*b* |
| = |
| |
| | √3 | | 2 | | 2 | |
Zastanawiam sie czy da się jakoś tą przekątną uprościć
4 lis 18:02
adam: kurcze tylko V z odpowiedziami się nie zgadza...
http://tinypic.pl/allihdlzcti3 9.10 zadanie jak mógłbyś popatrzeć
bo 1 min temu kolega mi przysłał podpowiedzi do tego zadania.
4 lis 18:07
adam: nie wiem czy ja jestem taki tępy że nawet podpowiedzi mi nic nie mówią ...?
4 lis 18:12
Grześ: hmm, coś przy przekątnej pomyliłem chyba, w pierwiastku musze posprawdzać
4 lis 18:16
adam: jakbyś mógł a ja pobawie się z innym bo mam 4 zadania do zrobienia...
4 lis 18:17
Grześ: Wiem jaki błąd zrobiłem, niepotrzebnie męczyłem sie wyznaczając przekątną równoległoboku, jak
mogłem z gotowego wzoru:
d=
√a2−2abcosα+b2=
√a2−2ab12+b2=
√a2−ab+b2 i podstaw sobie do tego co ja
wyznaczyłem
4 lis 18:19
adam: ten wzór to był z twierdzenia cosinusów czy jak? bo troche nie kapuje
4 lis 18:21
Grześ: Gotowy wzór na przekątną równoległoboku
4 lis 18:23
adam: a byś mógł mi wytłumaczyć jak Pp Ci wyszło albo od poczatku rozpisać bo się już pogubiłem
...kurcze matura w tym roku a ja takie cos ...
4 lis 18:24
Grześ: | | √3 | |
Pole równoległoboku: a*b*sin60= |
| *a*b |
| | 2 | |
4 lis 18:26
adam: | | 1 | |
a w tych podpowiedziach jest 2 |
| absin60 i wlasnie tego nie rozumiem |
| | 2 | |
4 lis 18:31
Grześ: Chyba literówka jest, bo później we wzorze jest już inaczej, mówię Ci, że literówka

Obliczaj tak jak ja wyznaczyłem, a wyjdzie poprawna odpowiedź
4 lis 18:32
adam: Kurcze weś mi nie wiem swoją wiedzę sklonuj i mi ją daj... bo widzę że ja tu nikim jestem ^^
Dzięki wielkie wielkie wielkie !
4 lis 18:35
Grześ: Spoko ziomek, nie wiem jaka jest sytuacja teraz, ale z klonowaniem będzie ciężka sprawa, a
odsprzedać, nie odsprzedam
4 lis 18:39
adam: a jestes może jeszcze?
4 lis 18:44
Grześ: tak

ciągle
4 lis 18:46
adam: a możesz mi to rozpisac od poczatku z poprawkami tymi? + wzory jakie użyłeś jeżeli to nie
problem ...
4 lis 18:48
Grześ: Użyte wzory:
P
p=a*b*cosα (pole równoległoboku)
d=
√a2−2abcosα+b2 (długośc tej krótszej przekątnej podstawy)
H=tg30*d (to z zależności trygonometrycznej w trójkącie prostokątnym)
V=P
p*H=a*b*cosα*tg30*d=a*b*cosα*tg30*
√a2−2abcosα+b2
Teraz tylko pod α podstawiasz 60 stopni i gra gitara
4 lis 18:51
adam: Dzieki wielkie jeszcze raz!

Pewnie będziesz mature rozszerzona zdawać... kurde mogłem
słuchać pani w gimnazjum i podstawowce ... może bym coś umiał teraz. Dobrze że są tacy ludzie
jak Ty! Dzieki wielkie masz piwo u mnie
4 lis 18:56
Grześ: Haha, wyślij pocztą może

A w okolicy jakiego większego miasta mieszkasz
4 lis 18:58
adam: tak w ogóle jestem z Białegostoku

więc najbliższe większe miasto to Warszawa ale to troche
jest
4 lis 19:02
Grześ: Łeee, to bardzoo daleko, ja koło Częstochowy
4 lis 19:03
adam: Pewnie jeszcze w tym roku będę w Częstochowie jak się nie mylę wiec jak coś to postawie Ci te
piwo!

bo bez Ciebie bym nie dał rady

Nie często z forum korzystam tylko kiedy muszę
4 lis 19:05
Grześ: Nie musisz, jeszcze rozpijesz mnie

Nie robie zadań za piwo, bo to jest poniżanie matematyki
4 lis 19:06
adam: hah

Dzieki jeszcze raz!
4 lis 19:16
adam: a jeszcze coś

tam chyba błąd jest przy Pp bo powinno byc chyba z sinusem jak wcześniej mi
pisales
4 lis 19:17
Grześ: może machłem się przy przepisywaniu, ile to mozna w kółko te same wzorki pisać
4 lis 19:19
Grześ: Masz racje, tam powinien być sinus
4 lis 19:19