równania kwadratowe
Adrian: Cześć znalazłem wasze forum. mam problem z jednym zadaniem, znam wzór, ale nie wiem dlaczego
mój wynik różni się od odpowiedzi. Liczę na pomoc i małe wytłumaczenie.
zadanie
|x2 + 1| − 3x = 0
4 lis 16:49
Godzio:
x2 + 1 ma być na pewno ? bo to jest zawsze dodatnie, więc wartość bezwzględna jest tu zbędna
4 lis 16:51
kameleon: a tutaj nie bedzie trzeba skorzystac z funkcji kwadratowej ?
| x2 + 1 | − 3x = 0
x2 + 1 − 3 x = 0
x2 − 3x + 1 = 0
delta :b2 − 4ac = 9 − 4 = 5
pierwiastek z delty = √5
x1 = 3−√52
x2 = 3+√52
4 lis 17:06
kameleon: ja bym to tak zostawil , nie wiem jak wy.
4 lis 17:06
Godzio:
No ok tylko kwestia tego czy autor dobrze przepisał polecenie
4 lis 17:07
kameleon: tez mi sie wydaje ze nie bardzo ; D bo faktycznie jesli jest 2 to wartosc bezwgledna jest
zbedna
4 lis 17:09
Adrian: zadanie jest dobrze przepisane. dziękuje wam. już teraz wiem skąd jest ten pierwiastek z 5.
wielkie dzięki
4 lis 17:17
kameleon: nie ma problemu
4 lis 18:42