Prawdopodobienstwo A' B'
Alphi: Wiemy, że P(A')=0.69 i P(B')=0.3. Czy zdarzenia A i B się wykluczają? Odpowiedź uzasadnij.
Nawet nie wiem z jakiej strony to ugryźć

Proszę o pomoc.
4 lis 16:39
Alphi: Nikt mi nie potrafi pomóc?
4 lis 17:10
Eta:
Zdarzenia A i B wyklucają się jeżeli P(A∩B)= 0
to: P(AUB)= P(A) + P(B)
P(A')= 0,69 => P(A)= 1−0,69= 0,31
P(B')= 0,3 => P(B)= 1−0,3= 0,7
zatem: P(AUB)= 0,31 +0,7 = 1,01 −−−− sprzeczność
zatem zdarzenia A i B nie mogą się wykluczać
dla zdarzeń , które nie wykluczają się
jest:
P(AUB)= P(A) + P(B) −P(A∩B) => P(A∩B) ≠0
4 lis 23:27
7u7u7: 77u7u7u7u7u7
7 lis 16:28