hej, mam prośbę kto mi wytłumaczy jak to obliczyć na kalkulatorze prostym
KKS: hej, mam prośbę kto mi wytłumaczy jak to obliczyć na kalkulatorze prostym
6,9*10−3*(2*6,9*10−3)2
4 lis 16:37
KKS: nikt nie pomoże

4 lis 16:55
ania: nie spamuj u innych.
pozatym na prostym tego raczej nie policzysz.
4 lis 17:28
Godzio: wciągasz 10−3 do liczb
6,9 * 10−3 = 0,0069
(2 * 6,9 * 10−3)2 = 4 * 0,00692
łącznie: 0,00693 * 4
4 lis 17:29
Grześ: Na prostym kalkulatorze, to liczysz tylko te "końcówki" bez dziesiątek, które później
dopisujesz:
6,9*10
−3*(2*6,9*10
−3)
2=6,9*10
−3*2
2*6,9
2*10
−6=6,9
3*2
2*10
−9=....
Wymnażasz na kalkulatorze tylko 6,9
3*2
2, a potem przesuwasz wynik o 9 miejsc
4 lis 17:30
Grześ: Na prostym kalkulatorze sorry Godzio, ale masz max 10 miejsc, a tu będzie jakieś 12−13 chyba
4 lis 17:31
Godzio:
Bez sensu zadanie
4 lis 17:33
Grześ: wiem właśnie, bo o to w tym chodzi, żeby dało się wynik obliczyć za pomocą kalkulatora, czyli
zapisać wszystko w notacji wykładniczej, wymnożyć liczby, a 10 zostawić na koniec
4 lis 17:34