prawdopodobieństwo
Kasia: Z cyfr {1,2,3,4,5} tworzymy liczbę trzycyfrową, w której cyfry nie mogą się powtarzać. Na ile
sposobów możemy to uczynić?
4 lis 16:31
kameleon: skorzystamy tutaj z wariacji bez powtórzen
k 3 n! 5! 2! x 3 x 4 x 5
V = W = −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−− = 3 x 4 x 5 = 60
n 5 ( n−k ) ! (5−3)! 2!
4 lis 16:35
kameleon: sorki tam nie ma byc W tylko V , tam gdzie jest 3 do 5
4 lis 16:37
Kasia: A da się to zrobić jakimś innym sposobem?
4 lis 16:48
kameleon: nie wydaje mi sie , chyba ze sama sobie rozpisywac bedziesz

to jest najłatwiejszy sposob,
naprawde
4 lis 16:50
Kasia: Ok, dzięki
4 lis 16:54
Godzio:
Da się z reguły mnożenia
na pierwszym miejscu może stać 5 cyfr
na drugim jedna mniej czyli 4 cyfry
a na trzecim znów jedna mniej czyli 3
Z reguły mnożenia 5 * 4 * 3 = 60
4 lis 16:55
kameleon: a no faktycznie

moze i tak, ale ten sposob moze wprowadzic w sumie bład co niektorych, no ja
tam wole sobie z wariacji wyliczyc, bo to minutka i tak jest .
4 lis 16:56
Kasia: Dzięki wielkie, Godzio
4 lis 17:04