matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
milka:
oblicz x tam miedzy a i d jest x+4 bd II ce
4 lis 16:06
Monika ;-):
Twierdzenie talesa się kłania
x
12
=
x+4
18
Wymnażamy na krzyż x*18=(x+4)*12 18x=12x+48 18x−12x=48 6x=48 (dzielumy przez 6) x=8 Pozdrawiam
4 lis 19:52