ciag geometryczny / arytmetyczny
Karola74: Dzień dobry.
Mam takie zadanko do wyliczenia:
Znajdz iloraz ciagu geometrycznego (b
2) ,w którym b
1+b
2=u{1/3} i b
1−b
2=1u{2/3}
nie mam pojecia jak to wyliczyc. W ogole nie przerabialismy zadan tego typu, były tylko takie z
c. geometrycznego jak np. wylicz kolejny wyraz ciagu albo wylicz a
10 itp ale nie zeby jakies
b
1+b
2 itd bo to mnie przerasta. nawet nie wiem jak za to sie zabrac bo nigdy nie liczylam
takich zadan

i jeszcze jedno ale to wyliczyłam już ale nie wiem czy zapisałam w dobrej postaci.
Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 1. Oblicz długość
przeciwprostokątnej.
Mi wyszło a
1=−1 i a
2=3 ale jak się to ma do zadania to nie wiem, tzn ze bok ma −1 a drugi 3?
ale jak moze miec −1?

ehhh
4 lis 15:50
Karola74: b1+b2=13 i b1−b2=23
4 lis 15:52
Karola74: nikt

5 lis 09:55
sushi_ gg6397228:
dodaj stronami
2b
1= 1
5 lis 10:16
sushi_ gg6397228:
boki trojkata : 3,4,5 to jest podstawowy trojkat
zawsze mzoesz sobie zapsiac tak
a, (a+1), (a+2) i Pitagoras i zal a>0
a2+(a+1)2=(a+2)2
a2 +a2 +2a+1=a2+4a+4
a2 +2a+1=4a+4
a2 −2a −3=0 dleta
(a−3)(a+1)=0
a=3 lub a=−1 −−> sprzecznosc
a=3, (a+1)= 4, (a+2)= 5
5 lis 10:19
sushi_ gg6397228:
zalezy co mialas z
czy tak
5 lis 10:24