silnia
Karol: n! podzielić przez (n−3)!
(n+1)! podzielić przez (n−1)!
(n−2)! podzielić przez (n+1)!
zpisać bez używania symbolu silni i uproscic ulamek
4 lis 15:45
Michał: Zrobię jedno... reszta analogiczne
| n! | | (n−3)!(n−2)(n−1)n | |
| = |
| = (n−2)(n−1)n |
| (n−3)! | | (n−3)! | |
4 lis 17:16
Godzio:
To ja to bardziej rozpisze żebyś zrozumiał ( o ile tego co Michał Ci napisał nie rozumiesz)
n! = 1 * 2 * 3 * ... * (n − 3) * (n − 2) * (n − 1) * n
i np. 6! = 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 −− można to zapisać w inny sposób, wiedząc że
4! = 1 * 2 * 3 * 4
6! można zapisać więc: 6! = 4! * 5 * 6 i to właśnie się tu stosuje
n! = (n − 3)! * (n − 2) * (n − 1) * n
4 lis 17:18
Karol: dzieki
4 lis 17:37
Karol: a jeszcze jednon jak to (n+1)! rozpisac
4 lis 17:41