asiulka: asiulka: Proszę o pomoc w 3 zadaniach...

1. Dany jest ciąg a
n=120/n+1 dla n≥1 n∈N. Ze zbioru {a
1, a
2,a
3 .... a
11} losujemy
trzy razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A-wylosujemy trzy liczby całkowite, które będą kolejnymi wyrazami ciągu malejącego?
w tym zadaniu nie wiem czy A będzie wynosiło 5 czy 512 czy może jeszcze coś innego
a Ω o ile sie nie myle będzie wychodziła 1331
2. rozwiąż równanie 2cos
2x=cosx
3. Na okręgu o danym promieniu r opisano trapez równoramienny ABCD o dłuższej podstawie
AB. Punkt styczności k dzieli ramię BC tak że |CK|/|KB|=2/3.
wyznacz długość ramienia BC oraz oblicz cosinus kąta CBD
tego zupełnie nie wiem jak zrobić:(( prosze o jakieś podpowiedzi
7 sty 15:13
Ryszard: sama mi pomóż
7 sty 15:28
Basia:
1.
musisz niestety wypisać te wyrazy, bo inaczej nie obliczysz mocy A
ale czy to jest
120 120
-------- czy ------ + 1
n+1 n
losowanie jest ze zwracaniem czyli moc Ω = 11*11*11 = 113
7 sty 15:46
Basia:
2cosx = cosx
2cosx - cosx =0
cosx(2cosx - 1) = 0
cosx=0 lub 2cosx - 1=0
cosx =0 lub cosx = 1/2
x=π/2 +2kπ lub x= π/3 + 2kπ lub x= -π/3 + 2kπ
7 sty 15:49
asiulka:
120
-------
n+1
7 sty 15:50
asiulka: a co sie stało z cos
2
7 sty 15:53
Basia:
3. Na okręgu o danym promieniu r opisano trapez równoramienny ABCD o dłuższej podstawie
AB. Punkt styczności k dzieli ramię BC tak że |CK|/|KB|=2/3.
wyznacz długość ramienia BC oraz oblicz cosinus kąta CBD
narysuj wysokość przechodzącą przez środek okręgu O, powiedzmy MN (M na A B)
oraz odcinki OB, OC
powstają tam deltoidy OKCN i OMBK
a trójkąty ONC i BMO są prostokątne i podobne (MBO = α i NOC =α, przy N i M proste no
to i trzecie równe)
to wystarczy do rozwiązania tego zadania
jeśli sobie nie poradzisz to będę trochę później; teraz muszę kończyć
7 sty 15:58
Basia:
oj żle napisałam
2cos2x - cosx =0
cosx(2cosx - 1)=0
wyłączyłam przed nawias a w zapisie poprzednim 2 mi zginęło i wyszło cosx (jawna bzdura)
7 sty 16:00
asiulka: ok będe próbowała
baaardzo dziękuje za pomoc
7 sty 16:03
Basia:
no to
a1=60
a2=40
a3=30
a4=24
a5=20
a6=120/7
a7=120/8=60/4=15
a8=120/9=40/3
a9=12
a10 =120/11
a11= 10
całkowite to a1, a2,a3,a4,a5,a7,a9,a11
no i teraz nie bardzo rozumiem czy mają być kolejnymi wyrazami tego konkretnego ciągu
czy trzema kolejnymi wyrazami dowolnego ciagu malejącego ?
jeśli tego to mogą to być
a1,a2,a3
a2,a3,a4
a3,a4,a5
czyli moc A =3
jeżeli dowolnego to robi się to mocno skomplikowane
7 sty 16:09
asiulka: niestety Basiu dalej nie wiem jak to zadanko z tym trapezem zrobić, próbowałam na różne
sposoby i nic z tego....
7 sty 19:09