zadanie
gosia: Rodzina mamutów jedzie na wakacje szosą,której dłuższy odcinek biegnie prosto na południe.W
pewnej chwili widzą po prawej stronie,mniej więcej pod kątem20' od kierunku jazdy,ruiny
zamku,które chcą zwiedzić.Po przejechaniu 2km ruiny są widoczne pod kątem 50'.Prostopadle do
szosy prowadzi droga dojazdowa do zamku.Ile metrów pozostało do zakrętu?Jaka jest odległość
drogi dojazdowej?
4 lis 15:09
nUmer: Rysunek:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/44a421c09b475f09.html
Hej!
Przyjmujemy oznaczenia:
T − trójkąt
K − kąt
K (CAD) = 20
K (CBD) = 50
T (BCD) jest prostokątny więc: 180−(90+50)= K (CBD) = 40
T (ACD) jest prostokątny, więc: 180−(90+20)= K (ADC) = 70
K (ADC) = T (ACD) 180 − (90+20) = 70
K (EDB) = T (ACD) 180 − (90+20+K(BDC) 40) = 30
T (ABD) = 180 − (20 + 30) = K (ABD) = 130
Tym sposobem wyliczyliśmy wartości wszystkich kątów. Znając wszystkie kąty oraz początkowy
odcinek 2 km z twierdzenia sinusów, na podstawie T ABD wyliczam |BD| a następnie korzystając z
funkcji trygonometrycznych |BC| (ile pozostało do zakrętu) oraz |CD| (długość drogi
dojazdowej)
I tak:
|BD|= 1,064 km
|BC|= 0,880 km
|CD|= 1,04 km
Jeśli nic nie popsułem, powinno być ok.
10 lis 19:29
nUmer: oczywiście A to punkt startowy, D to zamek − jeśli bilety nie były za drogie to zamek pewnie
zwiedzili
10 lis 19:44
Mistrzuniu: tyle że nie przeczytałeś uważnie zadania haha
19 maj 12:52
Kamyk;D: Mistrzuniu zamiast się wyśmiewać spróbuj pomóc innym.
19 maj 14:52