wielomiany na czynniki
wiola: sprawdźcie to cudo ,proszę

−4x+5(2x
3−1−x
2−3x+1)
−4x+5−(2x
3−x
2−3x)
x(−4+5−(2x
2−x−3))
x(2x
2−x−3−4+5)
x(2x
2−x−2)=0
Δ=1+16
Δ=17
√Δ=
√17
jak obliczyć x
1 i x
2 ?
4 lis 14:56
sushi_ gg6397228:
juz cos oszukalas w drugiej linijce
5*(..) a potem masz
5−(..)
4 lis 14:58
wiola: sorki, w pierwszej też ma być minus
4 lis 14:59
sushi_ gg6397228:
a co bylo wczesniej, ze takie cos wyszlo w nawiasie
4 lis 15:00
sushi_ gg6397228:
poza tym z 2 do trzeciej linijki nie masz "x" przy 5 a potem sie on pojawia
4 lis 15:02
sushi_ gg6397228:
−4x+5−(2x3−1−x2−3x+1) = −4x+5−2x3 +x2 +3x = −2x3 +x2 −x+5
4 lis 15:03
wiola: ach jak widzisz to takie cudo jest wyszło bo taki był wzór tzn pierwsza linijka
w−(q−v) .a ten x to przed nawias wyciągnęłam sama
4 lis 15:07
sushi_ gg6397228:
nie bylo X wszedzie wiec nie mozna wyciagac przed nawias
4 lis 15:09
sushi_ gg6397228:
to jeszcze zapisz w,q,v jak wygladalo; bo moze znowu sie gdzies minusik zapodział
4 lis 15:10
wiola: w(x)=−4x+5
v(x)=x2−3x+1
q(x)=2x3−1
4 lis 15:15
wiola: a dziękuję za informację ,że nie można wyciągnąć przed nawias x jak go wszędzie nie ma

−zapamiętam
4 lis 15:17
sushi_ gg6397228:
−4x+5 − ( 2x
3 − 1 − x
2 +3x −1) = −4x +5 − 2x
3 +1 + x
2 −3x +1 = −2x
3 +x
2 −7x +7
i teraz wychodzi taki jaki byl u ZOCHY
4 lis 15:18
wiola: czyli guzik he he
4 lis 15:19
sushi_ gg6397228:
bo pewnie sie babka pomylila dajac te przyklady, jak to wspominalem w tamtym obszernym watku
4 lis 15:21
wiola: sle rozwiązując twoim tropem to mi wychodzi inaczej
−4x+5−(2x3−1−x2+3x−1)=−4x+5−2x3−2+3x=−23+x−2
4 lis 15:27
wiola: sorki =−2x3+x−2
4 lis 15:29
sushi_ gg6397228:
a gdzie x2
5−(−1) −(−1)= 5+1+1=7
minus przed nawiasem ZMIENIA WSZYSTKIE ZNAKI W NAWIASIE NA PRZECIWNE
4 lis 15:31
wiola: a co tam ....jeszcze inaczej =−2x3−x2−x−2
4 lis 15:31
sushi_ gg6397228:
dalej oszukujesz
podstaw pod x=2 i policz osobno dla w,v,q i potem dla tego co podalas na koncu oraz dla mojego
wyniku −−> jezeli moj jest dobry to robisz 100 przysiadów ; OK
4 lis 15:35
wiola: ok −znów Twoja racja

a z tym to już nic się nie da zrobić ?
(wyciągnąć w jednym x a w drugim 7 ?)
4 lis 15:38
4 lis 15:39
BOGUSIA:
4 lis 15:41
wiola: i co nie wyciągać nic już z tego ?
4 lis 15:44