objętość wielościanów
Ania: proszę o pomoc

Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6 cm i jest
nachylona do sąsiedniej ściany bocznej pod kątem30 stopni.
oblicz objętość tego graniastosłupa.
4 lis 14:43
marek: nierozwiazywalne
4 lis 15:28
Zielona Gałązka: Marek, ależ to zadanie da się rozwiązać.
Moment.
4 lis 18:51
Zielona Gałązka: Ania, narysuj sobie graniastosłup trójkątny, w którym ten dany kąt bedzie od przekątnej jednej
ściany bocznej do odcinka, który idzie od tego samego górnego wierzchołka ale do połowy boku
dolnej podstawy.
Tą pierwszą przekątną podpisz 6 a ten drugi odcinek x.
Między nimi jest ten kąt 30 stopni.
a) z cosinusa 30 stopni mamy cos30= x/6 i otrzymasz x= 3√3
b) z sinusa 30 stopni masz stosunek wysokości podstawy trójkąta do 6.
1/2= h/6 więc h=3.
c) z wzoru na h trójkąta równobocznego h= (a√3)/ 2 wyliczysz bok podstawy "a".
d) z Pitagorasa (1/2a) 2 + H2 = x2 obliczysz H.
e) wstawisz do wzoru na objetość:
V= (a2√3) /4 * H
4 lis 19:00
Ania: dzięki
7 lis 22:23
Asia: BArdzo proszę o odpowiedź do tego zadania ale z rysunkiem .... Plis
20 wrz 12:34