rownania
paulina: PROSZĘ SPRAWDZIĆ RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
a)
[3(x−1) ]+5x=6
3x−3+5x=6
8x=9 /8
x=1
18
b)
[3X−2]=[X−+1]
3X−X=1+2
2X=3 /2
C)
[X−4]≥3
X≥3+4
X≥7
D)
[X+1]≤5
X≤5−1
X≤4
4 lis 14:35
sushi_ gg6397228:
a po co sa te nawiasy

b) 3x−2 = x− 1 czy 3x−2 = x+1
4 lis 14:40
paulina: 3X −2=X+1
4 lis 14:41
paulina: NIE WIEM a moze pani tak o kreski sobie dala
4 lis 14:42
sushi_ gg6397228:
a moze to sa wartości bezwzględne

wtedy wszystko jest źle
jak sa nawiasy to jest OK
4 lis 14:43
paulina: jest polecenie rozwiaz rownanie i nierówności
nie bylam pewna c i d bo pamietam ze czasami chyba znaki sie zmienialo?
4 lis 14:45
4 lis 14:55
sushi_ gg6397228:
ale moze byc rozwiaz rownania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
tutaj nie trzeba bylo nic mnozyc/ dzielic przez lcizba ujemna
dlatego nawiasy [ ] sa zbedne, wiec zobacz na temat lekcji w zeszycie
4 lis 14:56
paulina: nie . bylo polecenie rozwiaz rownania i nierownosci
pani mam drukuje zadania wiec polecenia poprawne
4 lis 15:04
sushi_ gg6397228:
wiec w takim razie po co sa te nawiasy kwadratowe−−> do ozdoby
4 lis 15:04
paulina: potrafie np takie dzialania robi c
log28 =3 takie umiem
4 lis 15:13
sushi_ gg6397228:
|3(x−1) |+5x=6
|3(x−1) |=6 −5x
|3x−3|= 6−5x aby pozbyc sie wartosci prawa strona musi byc dodatnia
3x−3 = 6−5x lub 3x−3= −(6−5x)
8x= 9 lub 3x−3= 5x−6
x= 9/8 lub 3= 2x
x=9/8 lub x=3/2 −−−> sprzecznosc
x=9/8
4 lis 21:53
sushi_ gg6397228:
b)
|3X−2|=|X+1|
3x−2= x+1 lub 3x−2= −(x+1)
2x= 3 lub 4x= 1
x=3/2 lub x=1/4 sprawdzenie obie pasuja
4 lis 21:56
aaa: jeśli to są wartosci bezwzgledne to masz źle wszystko, bo nie mozesz sobie tak o opuscic
wartosci
4 lis 21:57
sushi_ gg6397228:
c) |X−4|≥3
x−4≥3 lub x−4≤−3
x≥7 lub x≤1
d) |x+1|≤5
−5≤x+1≤5
−6≤x≤4
4 lis 21:58