walec
Seba: Dwa walce mają taka sama wysokosc. Promien podstawy jednego z nich jest o 50% wiekszy od
promienia podstawy drugiego. Oblicz stosunek objetosci tych walcow?
Ktos ma jakis pomysl jak to zrobic?
4 lis 13:08
karloz: 1) ustalasz sobie zmienne:
− wysokość walca 1 = wysokość walca 2 = h
− promień podstawy walca 1 : x
− promień podstawy walca 2 : x + 50%X = 1,5x
2) obliczasz objętości
− walca 1 : Pp * H : π*x2 * h
− walca 2 : Pp * H : π*(1,5*x)2 * h
3) dzielisz obie objętości
stosunek objętości walca 1 do walca 2 : (π*x2 * h) / (π*(1,5*x)2 * h)
skracasz przez π oraz h : x2 / (1,5*x)2
po pozbyciu się x2 zostanie ci stosunek objętości walca 1 do walca 2 : 1 / (1,5)2 co w
efekcie daje , jeśli się nie mylę, 4/9
4 lis 13:20