oblicz x
Karolina: xlogx−2=1000 jak to zrobic proboje tak i tak i mi nie wychodzi
4 lis 12:01
sushi_ gg6397228:
jaka masz podstae logarytmu oraz argument
logx−2 nic nie mowi
4 lis 12:21
Karolina: czyli wynika z tego ze nie da sie tego rozwiazac
4 lis 12:40
sushi_ gg6397228:
musisz zapisac to tak abym mogl jednoznacznei odczytac jak to ma wygladac, albo zrob zdjecie i
wrzuc to tutaj
4 lis 12:43
Karolina: przepraszam to chodzi o to ze x log10x−1 = 1000 tak mam zapisane
4 lis 13:20
Karolina: teraz moze lepiej widac ale niemialam zadnych nawiasow ani nic
4 lis 13:21
sushi_ gg6397228:
x log x −1 = 1000
czy
x log x−1 =1000
4 lis 13:23
Karolina: jak patrze to to wszystko jest w kupie japierdzium moze tez byc ze to jest
xlogx −2 =1000
4 lis 13:33
Karolina: pokaz ktroy kolwiek bo mam tez taki dziwny
√xlog√x=10 naprawde niewiem jak takie
rownanie rozwiazywac
4 lis 13:35
4 lis 13:38
sushi_ gg6397228:
dziedzina ...
xlog x −2 = 1000 \ obkladamy obustronie logarytmem
log (xlog x −2) = log 1000
log (xlog x −2) = 3
(log x −2) *log x = 3
podstawienie log x= t
(t−2)*t= 3 rownanie kwadratowe
4 lis 13:40
sushi_ gg6397228:
dziedzina
√xlog √x = 10 podnosimy do kwadratu
x
log √x = 100 \ obkladamy obustronnie logarytmem
log(x
log √x) = log 100
log(x
log √x) = 2
log √x* log(x) = 2
log x
12* log(x) = 2
log x * log x = 4
log x= t
t
2−4=0
(t−2)(t+2)=0
log x= 2 lub log x= −2
4 lis 13:45
Karolina: dziekuje dziekuje dziekuje dziekuje widze ze to dla Ciebie piestka ale mi to duzo pomoglo
dzieki
4 lis 13:51
sushi_ gg6397228:
ale musisz uwzglednic jeszcze dziedziny, bo tego nie liczylem i dopiero na koncu podac wynik
4 lis 13:57
Patrycha: | | 2 | | 1 | |
3</div> |
| −10</div> |
| |
| | log3 | | log10 | |
4 lis 16:55
Patrycha: Pomoże ktoś przy tym przykładzie?
4 lis 16:56
4 lis 17:25
Grześ: Jak Patrycha poprawisz, bo nie widać tego przykładu dobrze
4 lis 17:27