granica
bla bla : obliczyć granice:
| | (n2+1)n!+1 | |
lim |
| |
| | (2n+1)(n+1)! | |
4 lis 11:44
sushi_ gg6397228:
rozpisz silnie (n+1)= n!*(n+1)
w liczniku i mianowniku wykonaj mnozenia nawiasow
4 lis 12:20
bla bla : doszłam do tego:
nie za bardzo wiem co z tym zrobić przez tą jedynkę w liczniku
4 lis 12:33
sushi_ gg6397228:
pytanie czy w + nieskonczonosci "1" bezdie miala jakies znaczenie
umiesz policzyc granice jak masz wielomiany
4 lis 12:37
sushi_ gg6397228:
| | (n2 +1 ) n! +1 | | (n2 +1) n! | |
lim |
| =lim |
| = |
| | (2n2 +3n+1 ) n! | | (2n2 +3n+1 ) n! | |
| | n2+1 | | 1 | |
= lim |
| = |
| |
| | 2n2+3n+1 | | 2 | |
4 lis 12:40
bla bla : czyli możemy tą 1 po prostu pominąc
4 lis 12:47
katarzyna: tak. bo jeśli n to ∞ to do n +1 , to i tak nie wiele zmieni więc dalej masz ∞
4 lis 12:49
bla bla : acha

dziekuje bardzo

mam jeszcze problem z takimi dwoma granicami:
1) lim (
√n2+4n+1 −
√n2+2n)
2) lim (
√n+6√n+1−
√n)
byłabynm bardzo wdzięczna za pomoc
4 lis 12:54
sushi_ gg6397228:
napisalem granice, wiec przy granicach "cyferki" nie maja znaczenia
tak samo
4 lis 12:54
katarzyna: musisz pomnożyć licznik i mianownik przez sumę pierwiastka
| | (√n+1−√n)*(√n+1+√n) | |
np. lim √n+1− √n = lim |
| |
| | √n+1+√n | |
4 lis 12:58
katarzyna: więc zrób podobnie
4 lis 13:00
bla bla : no ok... tylko dalej nie wiem co z tym zrobic...

w liczniku ładnie wychodzi ale co z mianownikiem
4 lis 13:06
katarzyna: mianownik dąży do ∞ i w twoim wypadku licznik też, a tak nie może byc , bo to wtedy wyrażenie
nieoznaczone, może coś źle poskracałaś w liczniku?
4 lis 13:14
sushi_ gg6397228:
wyciagnij z mianownika
√n2(1+4n +1n2) => n*√1+ 0 + 0
√n2(1+2n ) ==> n*√1+0
4 lis 13:25
bla bla : wydaje mi się, że wszystko ok.... to sa moje obliczenia:
| | (√n2+4n+1−√n2+2n)*(√n2+4n+1+√n2+2n) | |
lim |
| = |
| | √n2+4n+1+√n2+2n | |
| | n2+4n+1−n2−2n | | 2n+1 | |
lim |
| = lim |
|
|
| | √n2+4n+1+√n2+2n | | √n2+4n+1+√n2+2n | |
skąd wiadomo, że mianownik dąży do ∞

jak dla mnie tam wyjdzeie ∞+∞. Może tak być?
4 lis 13:27
sushi_ gg6397228:
| | 2n +1 | | 2n+1 | |
i wtedy granica |
| = |
| = 1 |
| | n √1+ 0 +0 + n√1+0 | | 2n | |
4 lis 13:28
bla bla : acha... już rozumiem
dziekuje
4 lis 13:30
sushi_ gg6397228:
tylko te 0 to beda dopiero jak sie pozbedzeisz granicy
mianownik masz postaci
n*√1+ ulamki + n* √1+ ulamek = n(√1+ulamki + √1+ ulamek)
ulamki beda dazyc do 0 przy n−−>+∞
4 lis 13:35
bla bla : tak tak
4 lis 13:41