Dziedzina funkcji
mmmma:
Bardzo proszę o rozwiązanie zadania ..

wyznacz dziedzinę funkcji:
a) f(x) = log
3(2x−4)
b)
√4x−6 podzielone przez
√x2 + 2x − 3
4 lis 11:22
Basia:
odpowiedz sobie na pytania:
a) jakie liczby można logarytmować
b)
1. z jakich liczb można wyciągać pierwiastki 2 st.,
2. jaka liczba nie może wystąpić w mianowniku
4 lis 11:24
mmmma: a=3
b=2x−4
b>0
2x−4>0
x>2
D=(2,+nieskonczonosci)
Czy w podpunkcie a ma tak wyjsc
4 lis 11:28
Basia: tak, oczywiście
4 lis 11:31
mmmma: b) x
2 + 2x − 3 > 0
Δ=16
x
1=−3, x
2=1
D=R\{−3,1}
a czy to rozwiązanie jest dobrze
4 lis 11:37
mmmma: jeszcze mam jedno pytanie.
Po obliczeniu
2x2 + 4x + 3 delta wychodzi ujemna .. nie przeszkadza to w obliczeniu dziedziny?
4 lis 11:39
mmmma: pomoze ktos
4 lis 16:51
Godzio:
Co do b musisz jeszcze dać warunek: 4x − 6 ≥ 0
a co do pierwszego założenia to nie wywalasz punktów tylko zapisujesz przedział
bo ma być > 0 a nie ≠ 0
popraw

Co do 2x
2 + 4x + 3 jeśli jest pod pierwiastkiem to jest to zawsze dodatnie dla x ∊ R
oczywiście tylko wtedy gdy delta jest < 0
4 lis 16:54
mmmma: dziekuje Godzio

a jesli 2x
2 + 4x + 3 nie jest pod pierwiastkiem?
4 lis 17:13