granica
gwiazdka: oblicz granice
√n3+2n−n
proszę o pomoc
4 lis 10:43
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzor skroconego mnozenia
| | a2−b2 | |
ab−b2= (a−b)(a+b) w postaci a−b= |
| |
| | a+b | |
4 lis 11:09
gwiazdka: a to nie musi byc w st 3? bo n w najwyzszym stopniu jest w 3?
4 lis 11:20
Basia:
można, ale tu akurat niekoniecznie trzeba
√n3+2n−n = √n2(n+2n)−n =
n√n+2n−n=
n[ √n+2n − 1] → +∞*[ √+∞+0 −1 ] = +∞*[ +∞−1] = +∞*(+∞)=+∞
4 lis 11:21
Basia:
ad. pytanie
o tym decyduje stopień pierwiastka, a nie tego co pod pierwiastkiem
a tu masz pierwiastki 2 stopania
4 lis 11:22
gwiazdka: aha dziękuje
4 lis 11:27