wyliczyc x
Karolina: log√x−5+log√2x−3+1=log30 Prosze bardzo o pomoc starałam sie to zrobic ale niewiem czy
dobrze i chciala bym by Ktos mi to rozwiazal etap po etapie bym mogła zobaczyc czy zrobiłam
bład czy moze zaczełam dobrze rozumowac
4 lis 09:59
think: log√x−5+log√2x−3+1=log30
log√2x−3+1 ← tutaj mam pytanie czy to jest log(√2x−3+1) czy (log√2x−3) + 1
4 lis 10:06
Karolina: mam bez nawiasów wiec nie wiem
4 lis 10:09
think: czyli ta druga opcja...
dziedzina:
x − 5 > 0
2x − 3 > 0
log
√x−5+log
√2x−3 + 1 = log30
log
√x−5+log
√2x−3 = log30 − 1
log
√x−5+log
√2x−3 ← zastosuj wzór na dodawanie logarytmów
log30 − 1 = log30 − log10 ← zawstosuj wzór na odejmowanie logarytmów
później opuścisz logarytmy
4 lis 10:11
think: wynik to 6
4 lis 10:14
Karolina: Dziekuje bo tam wychodzi rownanie kwadratowe prawda
√2x2−13x+15 i potem x1 x2 i
podstawiam jak
4 lis 10:16
think: tak tylko że podnosisz stronami do kwadratu

żeby tego pierwiastka się pozbyć.
4 lis 10:18
Karolina: rozumiem czyli z prawej strony bede miala 2 log30 −1
4 lis 10:19
Karolina: mam braki z tego działu i musze sie nauczyc a potem to wszystko anologicznie bede robiła ale
dlatego pisze tutaj i ciesze sie bardzo ze tak duzo ludzi tutaj pomaga dziekuje wszystkim
4 lis 10:20
think: Karolina
| | 30 | |
log√(x − 5)(2x − 3) = log30 − log10 = log |
| = log3
|
| | 10 | |
opuszczasz logarytmy...
masz tylo
√(x − 5)(2x − 3) = 3 i teraz podnieś stronami dop kwadratu

przy rozwiązaniu pamiętaj że
trzeba uwzględnić dziedzinę!
4 lis 10:23
think: jeżeli masz
log.... = log....
to przecież dwa logarytmy o tej samej podstawie będą równe jeśli liczby logarytmowane będą
równe, dlatego dalej sprawdzasz kiedy liczby logarytmowane są równe
4 lis 10:24
Karolina: dziekuje jeszcze raz
4 lis 11:31