TurboAdas: Oblicz pole trójkąta, którego wierzchołkami są środki okręgu:
x2+y2+4x-2y-15=0 i x2+y2-4x+2y-5=0
oraz przecięcia prostych x+2y-5=0 i 3x-y+1=0
a) wyznacz równanie prostej zawierające jedną z wysokości trójkąta
7 sty 15:05
Basia:
x2+4x + y2-2y -15 =0
(x+2)2 - 4 +(y-1)2 -1 -15 =0
(x+2)2 +(y-1)2 = 20
A(-2,1)
x2 -4x + y2 +2y -5 =0
(x-2)2 -4 + (y+1)2 -1 -5 = 0
(x-2)2 +(y+1)2 =10
B(2,-1)
x + 2y = 5
3x - y = -1 /*2
x + 2y =5
6x - 2y = -2
---------------------
7x =3
x=3/7
9/7 - y +1 =0
16/7=y
y=16/7
C(3/7, 16/7)
liczysz teraz AB, AC i BC i pole trójkąta z wzoru Herona
ale sprawdź równania tych prostych, bo paskudny ten punkt C wyszedł
napisz równanie prostej AB (prosta przechodząca przez 2 punkty)
i równanie prostej do niej prostopadłej przechodzącej przez punkt C
7 sty 22:28