Dla jakich n należącego do N+ rozwiązaniem jest liczbą całkowitą
Milka: n2+n+18n+1
4 lis 08:47
think: | n2 + n + 18 | | (n + 1)n + 18 | | 18 | |
| = |
| = n + |
|
|
| n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | |
teraz wybierasz takie n, że n + 1 dzieli 18
4 lis 09:05
Milka: czyli liczby 1,2,3,6,9 tak?
4 lis 10:13
sushi_ gg6397228:
| | 18 | |
od kiedy |
| daje liczbe calkowite  |
| | 4 | |
4 lis 10:17
think: dzielniki 18: 1,2,3,6,9,18
n + 1 = 1 → n = ...
n + 1 = 2
n + 1 = 3
n + 1 = 6
n + 1 = 9 → n = ...
n + 1 = 18 → n = ...
Przy czym musisz pamiętać że n należy do N+
4 lis 10:36