Oblicz
Milka: Proszę o pomoc
√57+40√2−√57−40√2
4 lis 08:37
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzory skroconego mnozenia
57+40√2 ===> a2 +2ab+b2 =(a+b)2 i porownaj odpowiednie czesci
czyli
57= a2+b2
40=2ab
uklad rownan
4 lis 09:09
sushi_ gg6397228:
40√2= 2ab ( tak mialo byc)
4 lis 09:21
sushi_ gg6397228:
wiec moze zrobi pierwszy
szukamy takiej postaci (a+b
√2)
2 = a
2 +2b
2 + 2ab
√2
57+40
√2= 57 + 2* 20
√2
czyli
57=a
2 +2b
2
20=a*b ( dla wprawnego oka a= 5, b=4 )
jak nie widac, to teraz trzeba rozwiazac uklad rownan
57b
2 =400 +2b
4
2b
4 −57b
2 +400=0
podstawienie b
2= t; zalozenie t≥0
2t
2 −57t+400=0
Δ=57
2−2*4*400=49
| | 57+7 | |
t2= |
| = 16 ==> liczymy teraz pierwiastki |
| | 4 | |
b
1= 4 , b
2= −4 , b
3=
√12,5 b
4= −
√12,5
my potrzebujemy aby " a i b" byly dodatnie ( bo obie ujemne to sie minusa wyciagnie przed
nawias)
b
1= 4, a
1= 5
zatem 57 +40
√2= (5+4
√2)
2
4 lis 09:34