PROSZĘ O POMOC
Agnieszka : Oblicz 137 miejsce rozwinięcia dziesiętnego ułamka zwykłego 37
4 lis 08:09
sushi_ gg6397228:
jaki wychodzi okres tej liczby

co ile sie powtarzaja
4 lis 09:06
Milka: okres liczby to 0,428571..... 0,(428571)
0,428571428571428571428571......
4 lis 10:05
sushi_ gg6397228:
czyli widzimy ze cyfra "4" powtarza sie na miejscu 1,7,13,19,.. (czyli co 6) po przecinku
wiec trzeba znaleźć reszte z dzielenie liczby 137 przez 6
reszta 1==> 4
reszta 2 ==> 2
reszta 3==> 8
reszta 4 ==> 5
reszta 5==> 7
reszta 0 ==> 1
4 lis 10:09
Milka: czyli 137 miejsce to wynik dzielenia 137 przez 6?
137/6=22,833333.......
4 lis 14:37
sushi_ gg6397228:
137:6= ... reszta...
np 15:7= 2 reszta 1
4 lis 14:39