| ex−e−x | ||
ale chodzi mi oto, czy użyć tego wzoru funkcji hiper, że sinh | czy | |
| 2 |
| sinh(x0+h) − sinh(x0) | ||
i tutaj użyć jakieś wzory na rożnice funkcji | ||
| h |
| ex−e−x | ||
ja bym liczyl pochodna dla sinusa z tego | ||
| 2 |
no przyda ci się jeszcze to :
1) (u + v)' = u' + v'
2) (u − v)' = u' − v'
3) (u / v)' = ( u' * v − u * v' ) / v2
4) (u * v)' = u' * v + u * v'
przykład:
sinh (x) = (ex − e−x) / 2
stosując wzór 3) mamy :
nasze u : ex − e−x
nasze v : 2
co daje :
sinh' (x) = ((ex − e−x)' * 2 − (ex − e−x) * 2' ) / 22
wiemy, że 2' = 0 więc pozostaje nam:
sinh' (x) = ((ex − e−x)' * 2 ) / 22
teraz stosujemy wzór 2) na różnicę pochodnych co daje nam:
sinh' (x) = ((ex)' − (e−x)' * 2 ) / 22
pochodna z ex to ex, natomiast pochodna z e−x to −e−x
sinh' (x) = (ex − (−e−x) * 2 ) / 22
pozbywamy się dwójki z licznika redukując ją z jedną z dwójek z mianownika i zmieniamy znak w
liczniku
sinh' (x) = ex + e−x / 2 = cosh (x), co zgadza się z teorią
mam nadzieję, że w miarę jasno i niczego nie zgubiłem. Reszta podobnie. Kieruj się informacjami
zawartymi w linku podesłanym przez Jack'a
Powodzenia