Proszę o szybką pomoc
czajkos222: PROSZĘ O PILNĄ POMOC

1. Korzystając z własności funkcji trygonometrycznych dla kąta 90 − alfa, oblicz wartość
wyrażenia:
cos2(kwadrat)25 stopni + cos2(kwadrat) 65 stopni
2. Sprawdź tożsamość:
(1+cos alfa) (1 − cos alfa) / sin alfa= sin alfa
4 lis 01:19
Gustlik: ad 1)
Korzystasz ze wzoru: cosα=sin(90
o−α), a potem z jedynki trygonometrycznej sin
2α+cos
2α=1:
cos
225
o+cos
265
o=cos
225
o+sin
2(90−65)
o=cos
225
o+sin
225
o=1
ad 2)
Korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia a
2−b
2=(a−b)(a+b) i z jedynki trygonometrycznej:
| | (1+cosα)(1−cosα) | | 1−cos2α | | sin2α | |
L= |
| = |
| = |
| =sinα=P → c.n.d. |
| | sinα | | sinα | | sinα | |
4 lis 01:27
czajkos222: Dziękuję bardzo, jednak jestem idiotą. Wielkie dzięki.
4 lis 01:32
adrian: 2.
(1+cos α)(1−cos α)/ sin α = sin α
Zatem sprawdźmy, czy lewa strona = prawej, przy założeniu, że sin α ≠ 0
Wzór skroconego mnożenia:
(1+cos α)(1−cos α)/sin α = (12 − cos2 α) / sin α
Z "jedynki trygonometrycznej": sin2 α + cos2 α = 1, zatem:
(12 − cos2 α) / sin α = sin2 α / sin α = sin α
Czyli lewa strona = prawej
4 lis 01:34