wykaz
maj: wykaz ze jesli b,c∊R+ i log2b + log2a + 1=log2(b2+c2), to b=c
4 lis 00:53
4 lis 01:09
adrian: Hmmm....albo w tym zadanku wkradł się chochlik albo ja po prostu nie znalazłem jeszcze na nie
rozwiązania dobrego, aczkolwiek jeżeli drugi składnik zmienić z log2a na log2c to wszystko
nabiera sensu i nie ma problemu z dowodem:
log2b+log2c + 1 = log2(b2+c2)
Stosujemy wzór na sume logarytmów oraz zamiane liczby na logarytm: log2(b*c) + log22 =
log2(b2+c2)
log2(2ab) = log2(b2+c2)
2ab = b2 + c2
b2 − 2ab + c2 = 0
Wzór skroconego mnozenia sie kłania: (b−c)2 = 0
Kwadrat jest zerem gdy liczba jest zerem: b−c = 0
Zatem b = c
Co kończy dowód.
4 lis 01:23
Jack:
zapewne wdarł się chochlik
4 lis 01:24
Samara: Jest to zadanie ze zbioru Kiełbasy i rzeczywiście zamiast 'a' ma być 'c'.
29 wrz 17:15