kikunia 19: proszę o pilną pomoc w rozwiązaniu zadania! Z GÓRE DZIĘKUJE
rozwiąż równanie wielomianowe (x2+2)2-2(x2+2)-3=0
7 sty 14:25
Matiii: x4+4x2+4-2x2-4-3=0
x4+2x2-3=0
x2(x2+2)
x2=0 lub x2+2=0
x=0 x2=-2 brak rozw.w zbiorze R
7 sty 14:49
Eta:
Poczatek dobry! końcówka zła!

x
4 +2x
2 - 3=0 x
2 = t x
4 = t
2
czyli t
2 +2t - 3=0 Δ= 16
√Δ = 4
t
1 = ( - 2 +4) /2= 1 t
2= ( -2 -4)/2= - 3
to wracając do podstawienia otrzymamy
x
2 = 1 lub x
2 = - 3 --- tu sprzeczność
więc
x= 1 lub x = - 1
to jest poprawna odp!
możesz spr. podstawiając za x= 1 i x= - 1
otrzymasz 0= 0 czyli równanie spełnione dla tych x
Matiii... chciał(a) pomóc!... ale w końcówce zad. znalazłam bład!
7 sty 14:58