Znajdź sumę współczynników przy nieparzystych potęgach x wielomianu
Ola: Znajdź sumę współczynników przy nieparzystych potęgach x wielomianu W(x)=(x5+x−1)2010
Jak to ugryźć, że się tak wyrażę ?
3 lis 23:30
sushi_ gg6397228:
zadanie z OMG czy innego konkursu
3 lis 23:42
Shift: sushi − sugerujesz się potęgą 2010 − czyli datą?

Może to być po prostu zadanie z podręcznika
wydanego w tym roku, albo jakiegoś innego zbioru zadań
3 lis 23:44
Ola: Dokładnie zbiór zadań, a 2010 pewnie dlatego że jest parzyste ale to nieważne

czy ktoś
mógłby mi pomóc ?
3 lis 23:46
sushi_ gg6397228:
bo takich zadan sie nie robi na zwykłej lekcji matematyki, tym bardziej dla trzech składnikow
3 lis 23:49
Ola: To jest zadanie z kółka.
3 lis 23:51
sushi_ gg6397228:
jezeli juz to pewnie bedzie trzeba policzyc W(1) i W(−1)
3 lis 23:51
Ola: co mi da w(−1) ?
3 lis 23:54
think: 
to jest bardzo genialne spostrzeżenie ola zrób sobie przykład z jakiegoś innego wielomianu i
zobacz co Ci to da
3 lis 23:56
Jack:
moze lepiej W(1)
3 lis 23:58
sushi_ gg6397228:
policz na prostym przykladzie
W(x)=2x
4 +3x+1
W(1)= 4 + 3 + 1
W(−1)= 4 − 3 + 1
| W(1)−W(−1) | | 3−(−3) | |
| = |
| = 3 |
| 2 | | 2 | |
3 lis 23:58
Ola: no da mi to wartość dla −1 .. mozemy sie dowiedzieć czy suma współczynników nieparzystych jest
większa od parzystych i na odwrót..?
3 lis 23:59
think: najlepiej na liczbach ogólnych np
Q(x) = ax
4 + b
x3 + cx
2 + dx + e
Q(1) = ...
Q(−1) = ....
R(x) = zx
5 + wx
4 + tx
3 + sx
2 + dx + g
R(1) = ...
R(−1) = ....
jak z tego wyselekcjonować sumę współczynników przy potęgach nieparzystych
4 lis 00:00
Ola: no wiem ze w(1) to suma WSZYSTKICH współczynników wielomianu, ale chodzi mi o nieparzyste
4 lis 00:01
sushi_ gg6397228:
a co ja policzylem

SPISZ TAM

post 23.58
4 lis 00:02
think: i po to jest W(−1)
4 lis 00:02
Ola: no właśnie nie wiem co Ty policzyłeś za bardzo
4 lis 00:03
Ola: przy nieparzystych będzie minusik, no tak
4 lis 00:04
think: Ola ale spróbuj zobaczyć to na którymś przykładzie który Ci podałam, może zakumasz co Ci sushi
próbuje powiedzieć
4 lis 00:04
sushi_ gg6397228:
ile wyniosla suma przy nieparzystej potedze "x"
i ile wyszlo dalej
4 lis 00:04
think: ano tak, zatem jak chcesz mieć nieparzyste to jakie działanie powinnaś wstawić między W(1) ?
W(−1)
4 lis 00:05
Ola: nic już nie rozumiem.
4 lis 00:10
think: Q(x) = ax4 + bx3 + cx2 + dx + e
Q(1) = a + b + c + d + e
Q(−1) = a − b + c − d + e
interesuje na b,d,e, więc co stronami dodać? stronami odjąć? podzielić przez coś a może
pomnożyć?
4 lis 00:12
Ola: dobra juz wiem

dodając te 2 otrzymam podwojoną sumę współczynników przy potęgach parzystych
4 lis 00:13
think: pomyłka interesuje nas b,d

bez tego e
4 lis 00:13
think: a masz otrzymać przy parzystych?
4 lis 00:13
Ola: a odejmując dostane podwojone nieparzyste, tak ?
4 lis 00:14
think: bingo
4 lis 00:14
think: i tym miłym akcentem kończę moją tu dzisiaj obecność i życzę dobrej nocy wszystkim
4 lis 00:15
Ola: dziękuje bardzo

przykro mi, ze tak długo zajęło mi rozumowanie, ale to nie moja pora
4 lis 00:15