oblicz granicę ciągu
klaudia0905:
3 lis 22:46
sushi_ gg6397228:
policz sumy ciagu geometrycznego osobno w liczniku i osobno w mianowniku
3 lis 22:47
klaudia0905: po obliczeniu wyszło mi 32 a powinno być 43
5 lis 14:14
Basia:
w liczniku: a
1=1 q=
12 i Sa
n−2
w mianowniku: b
1=1 q=
13 i Sb
n+2
| | 1−(12)n−2 | |
San−2 = 1* |
| = 2(1−(12)n−2) → 2(1−0)=2 |
| | 1−12 | |
| | 1−(13)n+1 | |
Sbn+2 = 1* |
| = (1−(13)n+1)*32 → |
| | 1−13 | |
(1−0)*
32=
32
5 lis 14:58
klaudia0905: a dlaczego Sa
n−2 i Sa
n+2 bo tego nie rozumiem
7 lis 13:15
sushi_gg6397228: ile masz wyrazow w liczniku a ile w mianowniku
masz "n−3" i sumujesz od 0 wiec skladnikow masz "n−2"
7 lis 13:42