matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy
wujek:
bardzo proszę o rozwiazanie tego przykładu...
1
log(3
x
− 4
x
) − log8=log(2
x−1
−
)
4
3 lis 22:35
Grześ:
D: 3
x
>4
x
1
2
x−1
>
4
x−1>−2 x>−1 oraz 3
x
>4
x
3
x
−4
x
1
log(
)=log(2
x−1
−
)
8
4
3
x
−4
x
1
=2
x−1
−
8
4
3
x
=k, 2
x
=l k,l>0
k−l
2
k
1
=
−
8
2
4
k−l
2
=4k−1 l
2
+3k=1 Dalej nie wiem
3 lis 22:42