wyznacz liczby ciągu arytmetycznego.
gosiaa18: Prosze o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak to rozwiazac. suma trzech liczb tworzacych ciąg
arytmetyczny jest rowna 15. jezeli do pierwszej liczby dodamy 5, do drugiej 3, a do trzeciej
19, to otrzymamy ciag geometryczny. wyznacz te liczby.
3 lis 22:29
sushi_ gg6397228:
zapisz warunki na ciagi arytmetycczne i geometryczne
3 lis 22:31
think: a + b + c = 15
a + 5; b + 3; c + 19 ← c.geometryczny
z własności ciągu arytmetycznego
a + c = 2b
2b + b = 15 → b = 5
z własności ciągu geometrycznego
(a + 5)(c + 19) = (b + 3)2
ponieważ b = 5
(a + 5)(c + 19) = 82
natomiast c = 15 − a − b = 15 − a − 5 = 10 − a
(a + 5)(10 − a + 19) = 64
masz równanie kwadratowe, wyliczysz dwa możliwe a natomiast c = 10 − a; b = 5
3 lis 22:38