Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z zachodzi nierówność:
Pilne!!!: |x| + |y| + |z| ≤ |x+y−z| + |x−y+z| + |−x+y+z|
3 lis 22:08
pinka: podstwa za np x=1 y=2 z=3
chyba tak i sprawdz
3 lis 22:25
Amaz:
Ktoś widzi inny sposób niż rozpatrywanie miliona przypadków?
3 lis 22:32
Jack:
spróbuj 3 razy z nierówności trójkąta rozpisać każdy z wyrazów po prawej stronie.
3 lis 22:54
Jack:
mi wyszło, Tobie też powinno (na końcu będzie 0≤|z−x| + |x−y| + |y−z| to jest tzw. oczywista
prawda

).
3 lis 23:01
manka: ale jak wychodzi taka postać końcowa? (0≤|z−x| + |x−y| + |y−z|)
12 cze 16:37
jc:
a= −x+y+z
b= x−y+z
c= x+y−x
|a+b| ≤ |a| + |b| ...
Wystarczy dodać ...
12 cze 17:32
nier_0:
czyli |2z|≤|−x+y+z|+|x−y+z|... i co to ma niby dać?
to zadanie jest jakieś dziwne, też się nad nim męczę
12 cze 17:38
jc: ... (trzy kropki) oznaczały, że trzeba jeszcze dopisać dwie podobne nierówność
|b+c| ≤ |b| + |c|
|c+a| ≤ |c| + |a|
a potem dodać stronami.
12 cze 17:55
nier_0: no ok.. ale nie rozumiem w sumie z czego to wynika, że możemy to sobie tak rozpisać..
na jakiej podstawie rozpisujemy sobie te trze przypadki a potem je do siebie dodajemy? i jak
doaje się stronami nierówności? tak sdamo jak równania ? np. a+b>c i d+e>f jak dodamy, to mamy
a+b+d+e>c+f ?
12 cze 18:29
wredulus_pospolitus:
2x = (x + y − z) + (x − y + z)
2y = (−x + y + z) + (x + y − z)
2z = (x − y + z) + (−x + y + z)
a więc
|2x| = |(x + y − z) + (x − y + z)| ≤ |x + y − z| + |x − y + z|

|2y| = ...
|2z| = ...
teraz dodajesz te trzy nierówności stronami ... przez 2 i co otrzymujesz
12 cze 19:02