logarytm
pinka: pomocy
a) log(3x+4)=2
b)logx+24=2
3 lis 21:59
Amaz:
napisz ładniej... tam jest log(3x+4) = 2?
3 lis 22:03
pinka: logaryt 10 ale tu nie wyjdzie bo 10 sie nie pisze tak kolega podal mi zadanie
3 lis 22:05
Amaz:
log(3x+4) = 2
log(3x+4) = log100, bo log100 = 2
teraz przyrównujemy liczby logarytmowane:
3x+4 = 100
x=32
3 lis 22:14
pinka: log10 (3x+4)=2
chodzi o np log2 tylko zamiast 2 to 10
3 lis 22:18
Amaz:
A drugi przykład to logx + 24 = 2? Jeśli tak, to:
logx = 2−16 = −14
logx = log10−14
x = 10−14
3 lis 22:19
pinka: dziekuje
3 lis 22:21
pinka: joj tam ma byc −24
3 lis 22:22