akar: PROSZE O POMOC

: W urnie znajduje sie 20 kul: 10 bialych, 8 czarnych i 2 zielone.
losujemy bez zwracania dwa razy po jednej kuli z urny.
Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania:
-dwóch kul białych;
-jednej kuli czarnej;
-co najmniej jednej kuli zielonej.
7 sty 09:48
Eta:
Mamy do czynienia z warjacjami bez powtórzeń!
moc Ω= 20*19= 380
bo pierwsza z 20 a druga już tylko z 19
A -- dwie kule białe
czyli pierwsza biała z 10 a druga biała już z 9
moc A= 10*9= 90
P(A)= 90/380= 9/38
B --- jedna czarna, druga innego koloru
czyli możliwości są ; zielona z 8 i inna z pozostałych
czyli z 12
mocB= 8*12= 96
P(B)= 96/380
wprowadzamy zd. przeciwne do C
C' --- ani jedna zielona ( zd. przeciwne do C
czyli pierwsza (bez zielonej) to z 12 a druga już tylko z 11
moc C' = 12* 11= 132
P(C')= 132/380
P(C)= 1 - P(C')= 1 - 132/380 = 248/390
Możesz skrócić te ułamki!
7 sty 14:07
Basia:
Jasne, że dobrze
7 sty 16:13
akar: wielkie dzięki!
7 sty 23:39