zbiór wartości funkcji kwadratowej
nikka: Zad. 1 Wyznacz zbiór wartości funkcji y = x2 + 1 x ∊ <−2,2>
Jak najprościej rozwiązać to zadanie?
3 lis 21:26
sushi_ gg6397228:
policzyc czy wspolrzedne wierzcholka "p" nalezy do przedzialu <−2,2>
jak tak to policz f(−2), f(2) ,q
jak nie to policz f(−2) i f(2)
3 lis 21:31
nikka: ok, a co jeśli jeszcze nie zna się wzorów na współrzędne wierzchołka i nie przerabiało funkcji
kwadratowej?
3 lis 21:34
sushi_ gg6397228:
to trzeba podstawic pare punktow i zrobic wykres
3 lis 21:40
nikka: Sushi wykresu też nie wolno

może inaczej − rozwiązanie było następujące:
−2 ≤ x ≥ 2
0≤x
2≤4 |+1
1≤x
2+1≤5
1≤y≤5
nie rozumiem przejścia od pierwszej nierówności do drugiej...
3 lis 21:44
sushi_ gg6397228:
−2≤x ≤ 2
jak podniesiesz do kwadratu obustronnie to dostaniesz
x2 ≤ 4 ( dla tej prawej nierownosci)
ale wiesz ze x2≥0 wiec masz
0≤x2≤4
3 lis 21:52
nikka: jest to logiczne, ale dlaczego tylko x ≤ 2 podnosimy do kwadratu? a co z x ≥ −2?
3 lis 21:54
sushi_ gg6397228: wtedy wyjdzie
4≤x2≤4
a do kwadratu mozna podnies wtedy kiedy obie strony so dodatnie
x≥−2 to jak sie podniesie do kwadratu to wyjdzie
x2≥4 a to głupota (np x=1 1≥−2 ale 12 nie jest ≥ 4)
3 lis 22:08
nikka: ok, rozumiem, że w przedziale <−2, 2> nierówność x2 ≥ 4 nie zawsze jest spełniona, więc
musimy ją odrzucić , zostaje ta druga i dokładamy x2 ≥ 0 bo to jest prawdą dla dowolnego x
z naszego przedziału
a taki przykład f(x) = −2x2 + 3 x∊<−3,2>
−3 ≤ x ≤ 2
0 ≤ x2 ≤ 9
tu pojawiło się coś takiego i tu dla odmiany 'lewa' nierówność jest podniesiona do kwadratu i
zmieniony znak... a tam jest −3 ...
3 lis 22:19
sushi_ gg6397228:
no tak ( najlepiej to zrozumiec biorac liczby calkowite z tego przedzialu i podnoszac je do
kwadratu)
3 lis 22:27
sushi_ gg6397228:
bo jak bedzie
−3≤x≤4
0≤x2≤16
3 lis 22:28
nikka: przepraszam pomyłka − powinno być f(x) = −2x2 − 3
3 lis 22:32
Bogdan:

Wykresem funkcji jest parabola y = x
2 + 1
Zbiór wartości dla x∊<−2, 2> : ZW: y∊<1, 5>
3 lis 22:43
sushi_ gg6397228:
to na razie nie ma znaczenia
wazne ze jak masz przedzial <−a; b> to
0≤x2 ≤ max{a2; b2} ( wypisz liczby dla tego podanego przedzialu <−3,2> tj −3,−2,−1,0,1,2
podnies na kwadratu i zobaczysz co wyjdzie )
3 lis 22:44
think: −3 ≤ x ≤ 2 podnosisz stronami do kwadratu
0 ≤ x2 ≤ 9 / *(−2)
0 ≥ −2x2 ≥ −18 odejmujesz stronami 3
−3 ≥ −2x2 − 3 ≥ −21
3 lis 22:45
Bogdan:
Zadanie sprowadza się do wyznaczenia najmniejszej i największej wartość funkcji
f(x) = x2 + 1 w przedziale <−2, 2>.
Odcięta wierzchołka paraboli xw = 0. f(0) = 1
Obliczamy wartości funkcji na końcach podanego przedziału: f(−2) = 5, f(2) = 5.
Najmniejsza wartość jest równa 1, największa 5.
Funkcja jest ciągła w przedziale <−2, 2>, a więc zbiór wartości funkcji w tym przedziale
ZW = <1, 5>
3 lis 22:53
nikka: ja to wszystko wiem , ale to zadanie ma rozwiązać uczeń pierwszej klasy liceum...
Think dlaczego po podniesieniu do kwadratu wyszło Ci 0 ≤ x2 ≤ 9 ? ten moment mnie
interesuje, dalsze przekształcenia rozumiem.
3 lis 23:09
sushi_ gg6397228:
Nikka prosilem CIebie abys wypisala liczby calkowite z tego przedzialu i podniosla je do
kwadratu
oraz co napisalem o 22.44
3 lis 23:16
nikka: Sushi czyli jeśli x∊<−a,b> to wybieram albo a2 albo b2 w zależności od tego która liczba
będzie większa i wtedy x ≤ od tej liczby czyli tu 9.
W pierwszym przykładzie a2=b2 = 4 czyli x2 ≤ 4.
3 lis 23:17
think: nikka, bo
(−2)
2 = 4
(−1)
2 = 1
0
2 = 0
1
2 = 1
2
2 = 4
3
2 = 9
więc jak widzisz x
2 mieści się między 0 a 9
3 lis 23:18
nikka: chodzi o to, że cokolwiek z tego przedziału podniosę do kwadratu to zawsze będzie ≤ 9
3 lis 23:19
sushi_ gg6397228:
a z dołu bedziesz ograniczona przez 0
3 lis 23:20
nikka: uprzedziłeś mnie think

generalnie powiedziałabym, że rozpisywanie dziedziny na np. −3≤x≤2 jest niepotrzebne,
sprawdzamy jak zachowuje się x
2 w podanym przedziale i następnie przekształcamy nierówność
tak aby w środku uzyskać naszą funkcję...
już wszystko wiem − dzięki Wszystkim za pomoc, bo strasznie mnie to nurtowało (a nie można było
wykorzystać bardziej zaawansowanych metod)...
3 lis 23:24
sushi_ gg6397228:
Think===ONA
3 lis 23:27
nikka: ojej

to przepraszam
3 lis 23:28
sushi_ gg6397228:
dlatego mi sie wtrąciła
3 lis 23:30
nikka:
3 lis 23:34
think: 
spokojnie nikka mogłabym być zaniepokojona gdybyś twarzą w twarz się do mnie zwróciła per
koleś, a tak to luzik
3 lis 23:43
nikka: uff

jeszcze raz dzięki i zmykam spać
3 lis 23:59
think: dobrej nocy
4 lis 00:01