akar: Z talii zawierajacej 24 karty wylosowano jednA karte.
Jakie jest prawdopodobienstwo
-ze wylosowana karta jest damą lub pikiem?
-ze wylosowana karta jest dama pik?
7 sty 09:45
Eta:
moc Ω= 24 bo losujemy jedną kartę z 24
moc A= 4 + 6= 10
bo dam jest 4 a pików w tej talii jest 6
zd. A --- składa się z sumy wybrania ( damy + pika)
P(A)= 10 /24= 5/12
moc B= 1 bo jest tylko jedna dama pik
P(B)= 1/24
7 sty 14:12
Basia:
malutki błąd
mamy 4 damy i 6 pików to prawda
ale 1 dama jest pikowa i Eta policzyła ją dwa razy
mocA=9
P(A)=9/24=3/8
7 sty 15:37
Eta:
Fakt! słuszna uwaga! sory!
dobrzeże Basia "czuwa"
7 sty 15:50