równianie z logarytmem
Adrian: log1/3(x2−8x)+2=0
jak to zrobić?
jak robić tego typu zadania?
3 lis 20:55
sushi_ gg6397228:
przenies 2 na prawa strone
potem wykorzystaj
loga b= c <==> ac=b
3 lis 20:57
Kejti:
najpierw dziedzina:
x
2−8x>0
dokończ..
| | 1 | |
log1/3(x2−8x)+log1/3 |
| =0 |
| | 9 | |
chyba coś takiego.
3 lis 20:59
Michał: | | 1 | |
log1/3(x2−8x)+log1/3 |
| =log1/31 |
| | 9 | |
| | 1 | |
log1/3[ |
| (x2−8x)]=log1/31 |
| | 9 | |
x
2−8x−9=0
Δ=100
x
1= −1
x
2= 9
3 lis 21:00
Grześ: Najpierw określamy dziedzinę:
x
2−8x>0
x(x−8)>0
x∊(−
∞,0)U(8,+
∞)
potem liczymy:
log
1/3(x
2−8x)+2=0
log
1/3(x
2−8x)=−2
log
1/3(x
2−8x)=log
1/39
Porównujemy wyrażenia logarytmowane:
x
2−8x=9
x
2−8x−9=0
Δ=64+36=100
√Δ=10
3 lis 21:00
Grześ: Haha, ale prędkość
3 lis 21:01
Michał: ups.. o dziedzinie zapomniałem
3 lis 21:03